Bij visspecialist Arijs aan de Atealaan 21 in Herenthout zijn gisteren om 4u de eerste Noorse maatjes gearriveerd.   De kwaliteit van de haring-maatjes is voortreffelijk met een vetpercentage van 35%.  Dat is top.   Zaakvoerder Walter Arijs : 'Biologen van de EU-Commissie bepalen wanneer juist de haringen mogen gevangen  worden.  Door het uitzonderlijk voorjaar is de haring nu goed vet en lekker mals. Ze worden hier bij ons met de hand gekuis.  Het vele zonlicht van de laatste twee weken heeft gezorgd voor veel voedsel in zee, waardoor de haring goed heeft kunnen gedijen. Ze hebben meer dan 35% vetgehalte, dat is superbe.'


Dit belooft ook veel goeds voor het mosselseizoen, dat over 4 weken van start gaat.  Onze maatjesharing wordt in de noord-oostelijke regio van de Atlantische Oceaan in Noorse en ook in Deens wateren gevangen.  Meteen na de vangst worden maatjes op -40° C op het schip ingevroren. Ze worden hier bij ons met de hand gekuist.  Zo blijft de typische smaak behouden.  Eigenlijk is de Hollandse Nieuwe een stuk folkore geworden.  De Noorse vangsten leveren de betere kwaliteit.  Maatjesharing bevat veel Omega3 en is heel gezond'

Actie : 4+1 tot zaterdag 13u

Tot zaterdag 13u loopt de actie 4+1 en krijgt iedere bezoeker een bon voor een gratis maatjes-degustatie. 

Verwerking van haring tot maatje

Voor de verwerking van haring tot maatje moet de haring goed vet zijn en op traditionele wijze gekaakt en gepekeld. Het rijpingsproces resulteert in de echte nieuwe haring. Jaarlijks wordt zo’n 25.000 ton (25 miljoen kilo) haring gebruikt voor de verwerking tot maatje. Dat zijn 180 miljoen haringen. Daarvan worden er 76 miljoen in Nederland gegeten en de Belgen happen jaarlijks 14 miljoen haringen weg. Ook in Duitsland is de nieuwe haring populair. Maar liefst 90 miljoen stuks per jaar vinden hun weg naar onze Oosterburen. 

Jaarlijks wordt er zo’n 25.000 ton (25 miljoen kilo) haring gebruikt voor de verwerking tot maatje. De vangst en verwerking vindt voor het grootste deel in Scandinavië plaats, voornamelijk in het Noorse Egersund en in Denemarken (Skagen), waarbij de ene helft uit Noorwegen komt en de andere helft in Denemarken wordt aangeland en verwerkt.